måndag 12 april 2010

Ett eget Smultron-ställe!

Det är inte många som har råd med ett eget lantställe. Vi är nog av ett sådant slag som inte ser att vi ska lägga så pass mycket pengar på en stuga som bara nyttjas någon helg då och då. Och varje semester måste man åka dit för att "få valuta för pengarna" det kostar. För att inte tala om alla timmar man måste lägga bara för att hålla allt i skick? Som om det inte skulle räcka med EN trädgård och ETT hus att sköta??
Dock har vi pratat om det och vi önskar ett alldeles eget smultronställe att kunna åka till och koppla av när helst andan faller på!
Nu tror jag att vi kommit på de perfekta lösningen!
Vi försöker leta upp en trevlig stuga som har allt vi önskar för att sen kunna hyra den någon helg i månaden! Det skulle kosta ca en 1000-lapp (hyran) och jag tror att den är välinvesterad!
Som sagt, för oss är inte välfärd - pengar staplade på hög. Välfärd är välmående!
/KM

onsdag 7 april 2010

Ungdoms-strategi del 2

Läste ett intressant inlägg av Cristoffer Stockman som gästbloggare (hans blogg finns i min lista och där länken till inlägget) om hur man bör tänka när man är "ung".

Jag håller helt med att man ska inte gå "all in" utan man måste förstå att i den perioden av ens liv så har man många stora utgifter på g. Första bilen, första boendet med allt vad det innebär och ev studieskulder mm.

Bor man hemma så kan tillvaron te sig ganska bekymmerslös och den hängivne satsar det mesta av sin inkomst på börsen, när den världen väl har öppnat sig. Allt på börsen blir guld, eller hur? Över tid går den ju alltid upp - eller? Jo, den villfarelsen ska jag inte ta ur er. Börsen GÅR upp - på SIKT. Dalarna å andra sidan kan vara över ett flertal år.

När man kommer upp i "mogen ålder" 25-35, så är det annat som händer i livet. Karriären med den fina lönen har kanske kommit igång och frestelsen att satsa på börsen blir verklighet - igen. Här ska man dock tänka på denna ålderns ekonomiska utmaningar - mer avancerat boende, finare bil och kanske startar man en familj? Detta kostar MYCKET pengar.

Vad jag vill säga är att alla perioder i livet har sina penga-slukande partier.

Det passar sällan att ha allt sitt kapital på en svajig börs.

Vad tycker då jag i frågan?

Jo, oavsett ålder eller situation i livet så har jag ett enkelt råd som jag anammar;

Satsa bara det du har råd att förlora.
Gör en budget och i den avsätter du medel att spara. Detta belopp delar du in enligt den strategi som passar där du nu befinner dig i livet. Reda pengar - fonder av olika slag och aktier. Om du inte har kunskapen och förutsättningarna för att day-trada så använd dig av aktier där du känner till verksamheten och som är bra, solida företag. Gärna med en bra direktavkastning. När det gäller fonder så sprid din portfölj över hela världen och över alla marknader (råvaror, valuta, tjänster, fastigheter mm).
Den tidshorisont du väljer avgör hur aktiv du måste vara.

Kommer säkert fler inlägg i frågan!

/KM

I dessa tider med löneförhöjning...

Funderat lite på det här med löneförhöjningen. Det är alltid ganska stora diskussioner om den, dess storlek, fackens kamp och framför allt NÄR den sen slår igenom? För att inte glömma alla tips du kan läsa om hur du får så stor löneökning som möjligt?? Många har redan bjudit på tips om vad du kan göra med den när den kommer. Olika fiffiga sparformer osv.
En normal löneökning ligger väl på 1,5-2,5% eller nått?
I mitt fall skulle detta innebära ca 780 kr. Sen skatt på detta, dvs i reda pengar ca 500 kr/mån.
Igår funderade jag på alternativet att istället kapa kostnaderna 2%. Futtiga 2%. Hemma hos oss skulle det isf röra sig om ca 800 kr/mån. Skattat och klart.
Tittar jag på mina löpande räkningar så finns där inte mycket, men lite att göra. Okynneshandlandet när vi tankar, inhandlandet av utemat (vi gör ju inte det för att det är GOTT alla gånger, utan ibland orkar vi bara inte laga mat), fokusera ännu mer på veckohandla sparar några hundringar, gå till affären på helgerna när det är möjligt osv.
Jag inbillar mig att det är ganska lätt att kapa sitt hushålls kostnader med 2% och att man då faktiskt tjänar ännu mer än om man "bara" tittar på sin ev löneökning.
Själv ska jag skumma igenom mina räkningar nästa gång, har även ett intressant försök på g.
/KM

måndag 5 april 2010

Att göra något meningsfullt av sin fritid!

Att "bara vara" är ibland också väldigt meningsfullt.

Att "bara" koppla av och finnas till kan vara välbehövligt.

Att vårda vår relation, både par-relationen och familjen är alltid välinvesterad tid.

Jag och min man åker iväg på SPA några gånger om året. Väljer vackra platser med hav och god mat. Detta är välinvesterade pengar.


Som jag berättat om tidigare så ska både jag och mannen ta ut ganska mycket föräldrar-dagar i år. Jag ska dessutom fortsätta ta ut dessa under ett antal år framöver.

Vad ska man då göra med all ledig tid? (Tja, det blir ju några timmar i veckan i alla fall.)

Prio 1 är ju att barnen ska vara hemma mer och slippa dagis/fritids, en del åtminstone. Läste en artikel om att barnen (i en viss ålder) tog skada av att vara på dagis allt för länge. Nu är ju mina barn förbi den åldern men räddas vad som räddas kan!

Det första som jag tänker på när jag inser att jag får mera tid hemma (betald tid) är att jag kan städa, handla och tvätta... Och JA det ska jag göra, för att detta genererar tid när vi alla är lediga, till att göra annat med. MEN jag hoppas även att barnen kan tycka det är skönt och avkopplande att ha mer tid hemma än borta. Tänker mig även att de kan ta med sig någon kompis hem då och då.

För att fortsätta att sålla bort sådant som vi inte har intresse av att göra själva så kanske det är dax att skaffa nån filur som kan fixa trädgården åt oss?

Kanske ta fram en lista med sysslor hemma så att allt "blir gjort" och inte bara samlas på hög och stressar oss?

LIVSKVALITET är nyckelordet!

Vi har många planer och mycket at jobba för!

En annan idé är att omsätta ett fritidsintresse till någon typ av inkomst. Förena nytta med nöje! Allt ska övervägas, många ideér finns!
/KM



lördag 3 april 2010

Tankar om mitt bolån!

En snabb översyn av mina huslån är gjord. Det är dax att ta makten från bankerna och själv börja tänka lite!
Ett enkelt räkneexempel;
Våra lån nu:
Topplån: 143 000
Bottenlån I: 520 000
Bottenlån II: 520 000

Lånetid 40 år.

De första 10 åren betalar jag av mitt topplån, dvs ränta + amortering. En "bra" amortering enl banken, dvs ca 2000:-/mån. Övriga lån betalar jag ränta på. Efter dessa första 10 år har jag betalat ca 417 000:- i räntor. Fortfarande inte amorterat något på bottenlånen.

Låt oss sen anta att vi börjar amortera på bottenlånen. Det finns inte längre några krav på detta, enl banken (???!!). Men vi börjar i alla fall. På ett av dem, det med högt ränta. I nuläget 4,90%.
Vi kanske tom ökar amorteringen till 3000:-/mån.
Ca 2032 är det lånet borta och totalt betalat i ränta är ca 736 000:-
Då tar vi oss an det sista lånet. Samma "stora" amortering, 3000:-/mån.
Förutsätter att all ränta är 4,90% för enkelhetens skull. Kan vara lägre men kan också vara högre.
2048 är vi av med lånen som då har kostat oss ca 934 000:- i räntor, dvs nästan lika mycket till som lånen var på från början. Då har vi betalat av dem på 42 år ca.

Nu till MIN plan.
Jag tänker behandla mina lån som ETT annuitetslån. Dvs jag räknar ut hur mycket jag har råd att lägga på mina bolån varje månad. Jag tror att vi har råd med ca 7 000:-/mån.
Topplånet låter jag föra sitt eget liv de få åren det lever kvar.
Men jag börjar redan nu att ta tag i Bottenlån med 4,90% ränta.
Den summa som blir över (7000- topplånskostnad) satsar jag på bottenlånet. När sen topplånet är borta, satsar jag även de pengarna i detta bottenlån.
Första månaden blir amorteringen på bottenlånet ca 1900:- och räntan ca 2100:- = 4000:-
Sista året blir första amortering ca 6300:- och räntan 200:-. Sen sätter jag fokus på sista lånet med samma summa och samma tänk.
Detta gör att samtliga lån är borta ca år 2028, dvs efter ca 22 år. Total räntekostnad blir då ca 334 000:- OM jag har räknat rätt.
En "vinst" på 934 000-334 000=600 000:- OCH som grädden på most; vi blir lånefria 20 år tidigare än vad banken "planerat"

Tål att tänkas på ett par rundor!

/KM

fredag 2 april 2010

Ny depå!

Har inte handlat aktier på ett tag (i nån större utsträckning iaf) men nu ska jag igång igen.
Har min nuvarande depå hos Handelsbanken men denna har lite väl högt minimi-courtage, så nu tänker jag göra som många av er andra - öppna en depå hos Avanza. Premium Bas där courtaget bara är 39 kr.
Någon annan som har erfarenheter av den eller andra?

/KM