torsdag 4 december 2008

Här kommer de nya räntorna!

Här finns de, från Aftonbladet.se.

"Min" bank sänker den rörliga med hela 1,26% (Swedbank). Tackar!!

//KM

Bra för våra bolån!


Och jag är glad att vi har hälften med rörlig ränta! Kanske snart kan bli läge att binda???

Artikeln från E24, här.


//KM

Kreditkort

Jag har ett kreditkort. Bra betalningsvillkor och räntefritt under den tiden. Inga avgifter heller. Förr var kredit-kort för mig BIG No-No! Nu tänker jag lite annorlunda...
Räkningen ligger på ca 12 000:- per månad och i den ingår ALL DIVERSE-handel, såsom mat, kläder, hämtmat, hyrfilmer mm. Dessa 12tusen är alltså vad min familj gör av med utöver alla räkningar. Dessutom får jag det specat så att denna månaden (november) kunde jag se att vi handlat mat (inkl hygien, tvätt, blöjor mm) för över 8 000:- och det var exkl hämtmat!!!
Nyttigt att se och det finns definitivt spar-potential här! Vi hade iofs kalas också och det kostade säkert närmare 1000:-, men 7000:- på mat är fortfarande för mycket!
Övrigt kategorin låg på nära 4000:- där går hämtmat, filmer, nöjen och pyttelite kläder (denna månaden).
Sanslöst!!!
Kontentan är att kreditkort funkar för mig och ger mig bra info. Sålänge man är ekonomiskt medveten så tror jag inte det är någon större fara att ha det!

//KM

onsdag 3 december 2008

Bankrådgivningen

Jag känner att jag vill berätta hur det gick på vår rådgivning.

Till en början så var det inte så mycket oväntat kan jag ju tycka.

Vi pratade om bolånen.
Vi har ju ett topplån. Vi har inte haft huset så länge och har inte hunnit gjort så mycket renoveringar. Dessutom så går ju marknaden ner så hoppet om att baka in lånet i bottenlånen är inte så stor. Kanske en del. Detta ska undersökas. I övrigt tyckte hon inte vi behövde amortera mer. Givetvis i bankens intresse men jag håller med. Känns ganska förmånligt på fond- och aktiemarknaden också. Dessutom har vi bra marginal på vår boendekostnad.

Vi pratade om pensionen.
Hon rådde oss att spara upp till taket, dvs 12 000 kr per person för avdragens skull. Vi sparar inte så mycket i "ren" pension men väl i annat för framtiden.
Vi gick igenom "Min pension" (minpension.se) och det såg väl ok ut. Vi gick igenom fondvalen på ppm och bank-pension fonder, där finns ju en del att göra!

Vi pratade om framtiden, vår önskan om att sluta arbeta tidigare osv. Det krävs ju en hel del kapital men faktum är att det inte känns omöjligt alls! Nu ska vi bara komma fram till om det är bättre att kunna sluta jobba vid 55 än att få vara hemma mer med barnen nu och kanske gå NER i tid och alltså jobba längre??? Nu kämpar vi och försöker klara så att barnen "bara" är på dagis 8,5 tim per dag.

Det var en snabb resumé! Lärde jag mig nått nytt? Nja men det var kul att språka med nån som arbetar med rådgivning!

//KM

Gnetar på...


På min sammanställning ser ni att det inte ser nått vidare ut... ;0)

Jag är glad ändå åt det vi lyckas spara och ser fram emot den stora uppgången som spås.


Min familj är lyckligtvis inte drabbad av de många varsel som poppar upp överallt. Men man läser om drabbade familjer och även att husägare får allt sämre ekonomi.
Vårt framtidsspar ser ut som allt annat. Funderar dock ändå över lämpliga fonder att lägga till portföljen. Lite mer bransch-inriktat känner jag intresse för. Ska spåna runt på vad som finns!
//KM