söndag 6 januari 2008

Info om Kapitalförsäkring från Aktiespararna & Privata Affärer

Objektiv info från Aktiespararna om KF artikel I.

Nackdelar:
Avgifter, uttag, bindningstid tex. Jag kan ju bara nämna att tex Avanza och även Nordnet tror jag, inte har varken förvaltningsavgifter eller avgift på uttag.

Som stöd för mitt inlägg skrivs följande:

"Vem ska ha kapitalförsäkring?
Är du aktiv och handlar en del kan det vara intressant att titta på kapitalförsäkring. Det gäller att du har en avkastning i din portfölj på ett par procent för att försäkringen ska löna sig. Om du handlar lite och äger de flesta aktier i flera år är kapitalförsäkring inte ett lika intressant alternativ eftersom avkastningsskatten tas ut, en avgift du sluppit om du haft aktierna liggande stilla på en vanlig depå
."


Jag förespråkar ju som sagt, fondhandel i en KF för egen del. Mest för att jag inte är känd för att äga mina aktier så länge - hittills! (tänk Aktiestinsen...!!!)

En annan intressant sak som nämns:

"Försäkringen är som sagt belagd med en avkastningsskatt. Sveriges lagstiftare har dock uppmärksammats på ett kryphål som gör det möjligt för kapitalförsäkringsinnehavare att helt slippa undan skatt. Den 31 december tas 99 procent av kapitalet ut från försäkringen. Därmed betalas endast avkastningsskatten på ett par kronor. Endast kapital, inte värdepapper, kan tas ut, vilket gör att den som inte vill betala skatten måste sälja sina innehav. "

Fördelar som nämns från Aktiespararna:

"För att en kapitalförsäkring ska vara värd besväret och förmånligare än ett vanligt sparande, som belastas med 30 procent i reavinstskatt, måste kapitalförsäkringen generera en positiv avkastning som minst motsvarar avkastningsskatten och övriga avgifter i försäkringen – om sådana avgifter finns.Om försäkringen inte har några avgifter, som exempelvis hos Avanza och Nordnet, måste placeringen ge minst runt 3 procent i årlig avkastning för att vara likvärdig med en normal kapitalvinstbeskattning.
Fördelen med kapitalförsäkring är att om din portfölj eller dina värdepapper ger högre avkastning än, i det här fallet, 3 procent behöver du inte betala mer i kapitalvinstskatt än vad avkastningsskatten kostar. Dessutom blir alla utdelningar du får på dina innehav skattefria, så länge de är inom ramen för kapitalförsäkringen
."


"Sist men inte minst är en av de mest positiva aspekterna med kapitalförsäkring att du slipper det tidskrävande och ofta ångestbringande deklarationsarbetet för de affärer du gjort under året. Du kan alltså glömma alla de K-blanketter du annars måste hålla reda på i samband med att du lämnar in din självdeklaration."

Nackdelar som de ev har en liten lösning på...;
"Nackdelen med kapitalförsäkring är att du måste betala den schablonmässiga avkastningsskatten även om försäkringens värde minskar under året. I praktiken betyder detta att du betalar skatten även när du har en realiserad eller ickerealiserad förlust i portföljen. Man kan dock göra avdrag för eventuella förluster genom att överlåta försäkringen på någon annan.
Ett kryphål i lagen, än så länge, gör att du till och med kan slippa betala avkastningsskatten. Det gör du genom att i princip ta ut hela innehavet i försäkringen innan året är slut. Avkastningsskatten beräknas nämligen på försäkringens värde den 1 januari nästföljande år. Därefter kan du flytta tillbaka pengarna till försäkringen och köpa nya värdepapper och fonder och på så sätt komma undan avkastningsskatten
."


Hela artikel II här.

Slutligen från Privata Affärer: (hela artikeln här)

"Hos både Avanza och Nordnet är det därför nu fritt fram att helt undvika skatt enligt detta exempel:
• I början av året sätts 1 miljon in i en kapitalförsäkring och placeras i aktier och fonder. De kan utan reavinstskatt bytas hur ofta som helst. I slutet av året säljs allt, och kvar i försäkringen finns bara 10 000 kr. Resten sätts på ett konto utanför försäkringen. Avkastningsskatten, som nu är 0,97 procent av kapitalet, tas ut på beloppets storlek den 1 januari. Men det blir bara en hundralapp i skatt, eftersom försäkringen bara innehåller 10 000 kr. Några dagar senare kan pengarna från kontot flyttas tillbaka till kapitalförsäkringen, och nya aktier och fonder kan köpas. "

"• Om det totala värdet på kapitalförsäkringen skulle sjunka kan man sälja hela försäkringen till någon familjemedlem och då använda sig av rättsfallet som säger att en sådan förlust är avdragsgill och ger 21 procent av förlusten i skattesänkning.

Men det finns en stor nackdel kvar:
• Om du har aktier och fonder som du vill flytta till en kapitalförsäkring så måste du sälja dessa värdepapper först och skatta av reavinsten, eftersom du bara kan flytta in pengar i en kapitalförsäkring.
Om man bortser från denna nackdel och betalar ungefär 1 procent i årlig avkastningsskatt räcker det med att avkastningen är mer än 3 procent per år för att det ska vara bättre att ha pengarna i en kapitalförsäkring än att placera dem i aktier och fonder på vanligt sätt. Detta under förutsättning att det inte finns några försäkringsavgifter i kapitalförsäkringen. "

//KM


Inga kommentarer: