måndag 17 mars 2008

Bra läsning! (för föräldrar iaf)

Hittade lite nyttigt på e24.se...

Mycket vet man men det är alltid bra med upprepningar!


"Föräldrarna bestämmer hur barnets tillgångar ska förvaltas. Men när värdet överstiger åtta prisbasbelopp, det vill säga 328 000 kronor, ska föräldrarna inom en månad anmäla det till överförmyndaren i kommunen. Därefter måste de varje år redogöra för hur barnets tillgångar har förvaltats.

- Många föräldrar som inte har anmält detta tror nog att de kan använda barnets pengar om de skulle behöva. Men föräldrar får inte röra den omyndiges egendom om det inte är fråga om personliga presenter till ett värde som rimmar med barnets ekonomiska förhållanden.
"

3 bra tips till föräldrar som ska spara till sina barn redovisar också;

"*Spara i barnets namn. Pengarna är låsta fram till 18-årsdagen och föräldrarna får bara ta ut pengar för barnets egna behov.

*Spara i ditt eget namn. Pengarna är tillgängliga för föräldrarna hela tiden och man bestämmer bestäm själv när det är dags att ge bort dem.

*Spara i en kapitalförsäkring där antingen du själv eller barnet står som ägare. I det första fallet står barnet som förmånstagare. I det andra kan man bestämma att pengarna exempelvis ska betalas ut månadsvis från en viss ålder.
"

//KM


"

1 kommentar:

David sa...

Jag skulle helt klart spara i eget namn. Med erfarenhet från kompisar som har spenderat osedvanligt mycket av de pengar deras föräldrar sparat ihop under deras tillväxt på bilar och sprit, hade jag nog hellre haft kontroll som förälder tills dess att lägenheten väl ska köpas. Att ha visst sparande i barnens namn kan däremot förmodligen vara en liten kick för dem när de väl blir 18.

Mvh David