onsdag 12 mars 2008

Eniro

Tror banne mig att jag ska köpa Eniro för bil-pengarna!
Riktkursen från tex SHB är runt 65:- och dagen slutade på 43,50.
Utdelningen är inte heller fy skam...

Nån som har nån bra info i ämnet?

//KM

4 kommentarer:

Cristoffer sa...

När använde du en telefondkatalog senast? det var länge sedan för min del...

David sa...

Det var ett tag sen jag tittade på Eniro, och vid det tillfället bortfärdade jag aktien efter att ha konstaterat "bra utdelning, men deras kassako stagnerar". Nu när jag gav det en liten snabbkoll blev jag lite mer intresserad igen, då bolaget faktiskt har en mer snabbväxande del för internettjänster. Utdelningen är även, som du säger, väldigt trevlig.

Trots en förhållandevis låg värdering, finns finns det alltså orosmoln. Jag är vid en kortare anblick inte helt övertygad om att företaget kan bibehålla sina intäkter, vinster och därmed sin utdelning på sikt - varför jag avstår att ge dig vare sig ett köp eller ett säljråd.

Jag hoppas att någon av tankarna är till nytta.

Mvh David

Karriärmorsa sa...

Tja, jag håller med om att just telefonkatalog inte används så flitigt längre...
Men ett företag kan ju komma på nya idéer?
Jag får väl hålla med om att jag inte gjort nån djupare analys av just Eniro. Har haft aktien tidigare och tjänat lite på den men det var som sagt ett tag sen.
Läste SHBs värdering och där såg det ganska lovande ut men kanske inte så rent långsiktig. Vilket är väl det jag borde köpa enl min plan...
Kollat även på JM och Skanska, har en förkärlek för bygg verkar det som, och strök dem just därför.
SKF ligger fortfarande bra till eller en utökning i Kungsleden??

Får nog läsa på lite då det var ett tag sen jag verkligen sonderade terrängen!

Tack för era tips!

//KM

David sa...

Jag har kollat lite mer på JM och faktiskt blivit intresserad - i det mer långsiktiga perspektivet.

Ifall vi tar JMs genomsnittliga nettomarginal 1997-2006, blev denna 7,7% (att jämföra med 13,0% 2006, 9,9% 2005 och betydligt över 13,0% 2007). Samtidigt har omsättningen växt förhållandevis stabilt med strax över 9% per år. Bolaget har alltså, med dagens omsättning, en långsiktigt uthållig intjäningsförmåga på runt 11 SEK per aktie för tillfället, ifall vi räknar med det långsiktiga snittet på 7,7%.

Värderingen på JM idag, skulle med ett sånt snitt vara p/E 12, vilket inte alls är så tokigt för ett bolag som har producerat väl långsiktigt.

I ett rent kortare perspektiv har jag ingen aning om hur börsen skulle straffa eller belöna bolaget om det kommer "två bra år" till eller "två dåliga år". Om aktien skulle gå ner skarpt på "två dåliga år" skulle jag definitivt köpa JM för en del av mina pengar.

JM är förmodligen inte alls så tokigt på sikt, alltså.

Mvh David