lördag 22 mars 2008

Bästa tips för fondsparare!

Återigen på DI, en sund och bra artikel. Gillar fö Hans Bolander. Jämfört med Morningstars Jonas Lindmark tycker jag att hans tips är lättare att ta till sig och mer träffsäkra. Dessutom har Jonas Lindmark en tendens att göra en höna av en fjäder många gånger...men det är ju bara vad jag tycker.

Här är hela artikeln och här är "best of"...

"Riskspridning
När det gäller aktier och aktiefonder – satsa inte allt på ett eller några få kort. Välj minst tio olika aktier i olika branscher. Välj fonder som investerar på olika marknader. En bra bas kan vara en globalfond, en Sverige- eller Nordenfond och en tillväxtmarknadsfond.

Köp billigt, sälj dyrt
Lättare sagt än gjort, men undvik panikförsäljning när det rasar snabbt utför om du inte behöver pengarna de närmaste månaderna.Om sparhorisonten är minst fem år är så är det läge att försiktigt börja investera på aktiemarknaden igen, även om vi förmodligen kommer att ha ytterligare några månader med börsoro.

Månadsspara
Det absolut enklaste sättet att spara klokt. Eftersom pengarna dras från kontot varje månad riskerar du inte att i panik sluta investera när det är som billigast.
Ett exempel är ett månadssparande om 500 kronor i Odins Nordenfond. Om sparandet började för 17 år sedan, då fonden startades, har drygt 100.000 kronor stoppats in. Med värdeökningen på 637.000 kronor är slutsumman i dag närmare 750.000 kronor.
Välj också tillgångar utanför börsenHedgefonder, råvaror och räntebärande tillgångar sänker risken i ditt totala sparande.


Amortera på lån
Det här rådet ger rådgivaren på banken sällan. Men det är klokt att amortera ned bostadslånen, för att inte sitta med för stora lån om bostadspriserna faller snabbt och kraftigt."

Jättebra sammanfattning av en sparande för nybörjare och amatörer (dit jag räknar mig själv)!

//KM

Inga kommentarer: