tisdag 18 mars 2008

Nytt med familjeekonomin!

Lite läsvärt om ni, likso jag, blir snurrig av att höra olika meningar om det!

" Vårdnadsbidraget

Vårdnadsbidraget är frivilligt. Bara de kommuner som vill behöver införa det. Majoriteten av de kommuner som hittills sagt ja är borgerligt styrda.

Syftet är att öka föräldrarnas valfrihet. Vill man ordna barnomsorgen på något annat sätt än genom till exempel kommunal förskola ska man få ekonomisk möjlighet att göra det.

Bidraget ges till föräldrar med barn som är mellan ett och tre år.

Vårdnadsbidraget är skattefritt och kan som mest uppgå till 3 000 kronor per barn och månad.

Det kan inte kombineras med andra ersättningar som föräldrapenning, a-kassa, aktivitetsstöd, introduktionsersättning för flyktingar, sjuk- och aktivitetsersättning eller ålderspension.

Vårdnadsbidrag kan inte sökas om barnet går i vanlig förskola på heltid. Om barnet går i förskola på deltid kan man få vårdnadsbidrag för den övriga tiden.

Vårdnadsbidraget kan betalas ut även om båda föräldrarna jobbar heltid.

Bidraget räknas som en inkomst och påverkar rätten till annan ekonomisk hjälp, som socialbidrag.
"

" Jämställdhetsbonusen

Syftet är att föräldrarna ska dela mer lika på ledigheten med barnen. Underförstått att fler pappor ska utnyttja föräldraledigheten.

Bonusen går till den förälder som varit hemma längst under förutsättning att han eller hon går tillbaka till jobbet och den andra föräldern tar över i hemmet. Om föräldrarna varit föräldralediga under lika många dagar går bonusen till den som är yngst. Mest bonus får de som delar helt lika på föräldraledigheten.

Bonusen kan som mest uppgå till 100 kronor per dag, eller 3 000 kronor per månad.

Föräldrarna måste själva ansöka om jämställdhetsbonusen. Det görs genom Försäkringskassan. Ansökan ska vara inne senast den 1 mars året efter det år då bonusen utnyttjades.

Bonusen betalas ut i efterhand, som en skatteåterbäring. Det går också att begära jämkning hos skatteverket och på så sätt få ut pengarna tidigare.

Man behöver inte vara gift eller sambo för att få jämställdhetsbonus. Däremot måste man ha gemensam vårdnad om barnet
."

Hela artikeln finns här. (Aftonbladet)

Inga kommentarer: